Zoeken

Nood aan wat extra oefening op vlak van mixing? Hier zijn wat gratis multitracks.

Wat zijn multitracks precies? Een multitrack is eigenlijk een verzameling van opgenomen audiobestanden die bij elkaar horen. Op elk audiobestand staat er een apart instrument. Als je alle audiobestanden gelijktijdig afspeelt, dan hoor je het volledig arrangement. De productie is dan echter nog niet af: je moet alles in nog balans zetten, panning gebruiken, EQ, compressie etc. toevoegen maar ook effecten zoals reverb, delay... Kortom: het volledige mixproces dien nog te gebeuren. Alsof je de verschillende ingrediënten van een gerecht krijgt, maar je alles nog moet bereiden tot het één vloeiend geheel wordt.

Hoe kan ik ze gebruiken?

Elk audiobestand moet op een spoor komen te staan in jouw DAW. Dat kan via de importfunctie, of vaak volstaat het gewoon om de bestanden te slepen. Normaal gezien zou elk audiobestand dezelfde lengte moeten hebben, anders wordt het soms moeilijk om te weten waar elk instrument start in het arrangement. Aangezien je met audiobestanden werkt kan je eender welke DAW inzetten om deze te importeren, dat is het leuke eraan. Wel even de sample rate van de opnames checken zodat deze overeenkomt met de sample rate van de DAW en de interface die je gebruikt.

Let op: soms kan het zijn dat je met 'dubbele sporen' zit. Althans, dat lijkt zo. Als je drie audiobestanden 'Kick' hebt kan het bijvoorbeeld gaan om een microfoon in de kickdrum (Kick In), een microfoon aan het resonantievel (Kick Out) en een subkick (Kick Sub). Goed luisteren is de boodschap! Als je merkt dat deze verschillende tracks auditief niet goed optellen en het bijvoorbeeld 'dun' of 'hol' gaat klinken, dan heb je wellicht faseproblemen. Ook dat dien je dus zeker te controleren en aan te passen waar nodig.

Have fun!

LINKS 'The Mixing Secrets' Free Multitrack Download multitrack library


Wellicht de meest uitgebreide bibliotheek die er online te vinden is. De website is eigendom van Mike Senior, die onder andere het bijzonder interessante boek 'Mixing Secrets For The Small Studio' geschreven heeft. Link naar de bibliotheek: cambridge-mt.com/ms/mtk


Telefunken - Live From The Lab

Telefunken, het bekende microfoonmerk, organiseert regelmatig livesessies. Inmiddels zitten ze hiervan al aan hun vierde seizoen. Om de multitracks te kunnen downloaden moet je wel even registeren met jouw e-mailadres. Link naar de bibliotheek: www.telefunken-elektroakustik.com/live-from-the-lab-season-4


386 keer bekeken0 reacties